Bizonyára sokan hallottak róla, hogy régen rézből, ezüstből és a tehetősebbek néha aranyból készült poharakat, kupákat használtak ivásra melyek a hiedelmek szerint jótékony hatással rendelkeztek az egészség megőrzésére illetve a betegségek leküzdésére is. Vajon ez csak valami népi hiedelem volt vagy esetleg tudományos alapja is lehet?
Ebben a kis cikkben (ismét) az Ajurvéda ősi tudományát hívjuk segítségül mely egy egyszerű, könnyen kivitelezhető és hatékony tanácsot ad a rézpohár illetve kancsó használatára az ivóvíztárolásra.
A réz (vörösréz) baktériumölő hatása régóta köztudott és az is, hogy sokkal erősebb, mint pl. a vasé vagy alumíniumé amely inkább kedvezőtlen hatással van a fiziológiára. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a vörösrézpohárban tárolt víz rendszeres napi 2-3 alkalommal való fogyasztásának igen széleskörű pozitív hatása van a testre, mint pl.:
· megöli a különböző problémákat okozó baktériumokat, különösen az (E.coli and S.aureus-t )
· támogatja a gyomor és emésztőrendszer ideális működését
· élénkíti az agyműködést
· a pajzsmirigy túl- és alulműködésére is kiváló segítség
· csillapítja, megszünteti az izületi gyulladás ,köszvényt
· bőrregeneráló hatása van
· lelassítja az öregedést.
· jó hatással van a vérszegénységre
· gyorsítja a sebek gyógyulását
· a szív és érrendszerre gyakorolt kedvező hatás
· erős antioxidáns minőségénél fogva a rák hatékony ellenszere is
· kiöblíti a veséket
· eltávolítja a lerakódott zsírokat csökkentve ezzel az elhízást
· nagyon jó frissítő a májnak, lépnek és nyirokrendszernek
Hogyan csináljunk rezes vizet illetve annak fogyasztása:
Amikor a víz egy bizonyos ideig érintkezésbe kerül a rézzel feltöltődik a réz gyógyító tulajdonságaival, ezért a vizet este beleöntjük egy réz kancsóba vagy pohárba és állni hagyjuk egy éjszakán át (legalább 8 árán át)
Reggel közvetlenül felkelés után igyunk belőle egy pohárral, de napközben is bármikor fogyasztható!
Fontos, hogy
· a napi 2-3 pohárnál ne igyunk többet, mert a testnek nincs természetes képessége arra, hogy szabályozza a réz mennyiségét így a túl sok réz problémákhoz vezethet.
· legalább szobahőmérsékletű vagy annál melegebb legyen amikor fogyasztjuk valamint
· ne tároljuk vizünket és réz eszközeinket hűtőben.
· ne igyunk az előző napról megmaradt rezes vizet!
· tartsuk tisztán réz eszközeinket
Hogyan tartsuk tisztán rézpoharunkat illetve egyéb réz eszközeinket!?
A réz természeténél fogva idővel besötétedik, oxidálódik ezért nagyon fontos, hogy legalább havonta egyszer-kétszer vagy amikor indokoltnak látjuk citromlével vagy tamarinddal letisztítsuk. Vigyük fel a megtisztítandó felületre a ’’ tisztítószert’’ és pár percig hagyjuk rajta majd szivaccsal ,esetleg dörzsivel súroljuk le. Kerüljük a kémiai tisztítószerek használatát!
Rézpohár és egyéb rézből készült edények beszerzése
· lehetőleg tiszta rézből készült poharat, kancsót vegyünk mely nem tartalmaz más fémeket
· ha a vásárolni kívánt edény vagy pohár formája túl bonyolult, akkor nagy valószínűséggel ötvözetről van szó mivel a tiszta réz lágysága miatt nehezen formázható olyan alakúra amely túl bonyolult.
· ha a kancsó vagy más nagyobb edény túl drága, akkor válasszunk inkább sima (vörösréz) poharat
Eredeti cikk:
https://www.msn.com/en-in/news/other/10-benefits-of-drinking-water-from-a-copper-vessel/ar-AA2brHe