Ghí: Az ajurvédikus folyékony arany

Ghí- Az ajurvédikus folyékony arany - Tmeditacio.hu

A ghít (tisztított vajat) már évezredek óta használják Indiában. A Maharishi Ajurvéda Rászajánának tartja, egy fiatalító és hosszú élettartamot elősegítő ételnek. 

A ghí-t hagyományosan úgy készítik, hogy a vajat addig hevítik, míg az áttetsző aranyszínű folyadékká nem válik. Az összeállt laktózt és más szilárd tejszármazékokat a folyamat során eltávolítják, így fogyasztásra alkalmassá téve a laktóz érzékeny emberek számára is.

Nem kezelhetjük a zsírokat egyformán.

Az emberek zsír paranoiájának életben tartására, az élelmiszergyártók újabb és újabb alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes terméket dobnak a piacra. Azon törekvésünkben, hogy egészségesek maradjunk, megfoszthatjuk magunkat az értékes zsíroktól is. A jó minőségű zsírok szükségesek a bőr, az idegek és a sejtek számára.

A zsírok két nagyobb kategóriába sorolhatók: a telítettek és telítetlenek. A telített zsírok tovább oszthatók hosszú láncú és rövid láncú zsírsavakra. Az előbbieket (legtöbb állati zsír) a test nem tudja teljesen átalakítani az anyagcsere folyamán, és rákhoz , trombózishoz vezethet. A rövid láncú zsírsavakat ezzel szemben a test feldolgozza, és energiává alakítja át.

A telítetlen zsírok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokból áll. Az egyszeresen telítetlenek, mint pl. az olíva olaj, egészségesek, míg a többszörösen telítetlen zsírok nem. Az utóbbiak oxidálódnak, és szabad gyököket hoznak létre, amelyek károsítják a test sejtjeit. A legtöbb zöldségolaj, mint pl. a napraforgó, a pórsáfrány, a kukorica és a szója ebbe a kategóriába tartozik. Ehhez a négy természetesen előforduló zsírhoz a modern technológia hozzátette a hidrogénezett zsírokat – pl. a margarin -, melyek transzzsírsavakat tartalmaznak. Ezek szintén elősegítik a szabad gyökök keletkezését és az LDL koleszterint.

És hol áll a ghí a jó és a rossz zsírok háborújában? A ghí telített zsírjainak jó része rövid láncú zsírsav, melyek könnyen emészthetőek. A ghí kb. 27 százalékban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírt és csak 4-5 százalékban többszörösen telítetlent. Mivel a testünknek mind a kétfajta zsírra szükség van, ez a kombináció közel a legideálisabb. A ghí felszívódási rátája 96 százalék, az olajok és zsírok közül a legmagasabb.

Arany a test számára!

A ghí-t elsősorban főzéshez használják. Fokozza az ételek ízét, elősegíti a tápanyagok felszívódását, és mind a három dósát nyugtatja. A Maharishi Ajurvéda ajánlja a fűszerek ghí-ben való hirtelen kisütését, mivel ez segíti eljuttatni a fűszerek lipidben oldódó részeit a lipid alapú sejtfalakba a testben. Ugyanezen okokból a Maharishi Ájurvéda sok gyógynövényes receptben használja a ghít, mint hordozót (anupanát). A ghí természetes tartósítószerként is szerepet játszik ezekben a termékekben.

A ghí segít bizonyos fűszerek csípős, melegítő minőségét ellensúlyozni. Hűt, és a Pitta dósát nyugtatja, így csökkenti a fűszerek izgató hatását.

Az egyik ok, amiért a ghí-t rásajanának tartják, az a Medhya minősége, vagyis segíti az agy működését. A túlzott agymunka a Prana Vatát izgathatja, mely a kreatív gondolkodásért felelős. Az egyensúlyát vesztett Prana Vata kiszáríthatja a Tarpaka Kapha dósát, ami az agyat olajozza. A rendszeres ghível való főzés támogatja a Tarpaka Kapha nedvesen tartó hatását.

A ghí fokozza az ódzsasz – az elme és a test fő koordinátora – minőségét és mennyiségét. Az ódzsasz szükséges a teljes emberi energia vagy megvilágosodás kifejlődéséhez.

Mennyi elég?

A megfelelő mennyiségű ghí fokozza az agnit (emésztő tűz) is. De a túl sok ghínek ellentétes a hatása. Gondoljunk a ghí lámpára: ahhoz, hogy égjen, folyamatosan ghít kell adnunk hozzá. De ha túl sok ghít teszünk bele, eloltjuk vele a lángot. Még ha a ghí egészséges zsír is, mértékletesen kell fogyasztanunk. Általában egy teás kanál olvasztott ghít ehetünk kétszer egy nap. Mivel erősebb ízű, mint más főző olajok, egy kevés is elég. Természetesen mindig tanácsos egy ajurvéda orvossal megbeszélni a személyre szabott étrendi ajánlásokat.

Ha az emésztő tüzünk gyenge, kérdezzünk meg egy ájurvéda szakértőt, aki meghatározza, mennyi ghí-t elegendő fogyasztanunk, és milyen fűszerek szabályozhatják az agnit! A magas koleszterinnel rendelkező emberek szintén kérjék a szakértő tanácsát. A ghí nagyszerű lehet, de számba kell vennünk a zsírsejtjeinkben elraktározódott ama (toxinok) mennyiségét és az agnink (emésztésünk) állapotát is. Sport, étrend, testtípus és életkor szintén meghatározó tényezők.

Készítése:

  • 1-2-3 kg lehetőleg bio tea vajat vastag talpú edényben hevítsük a lehető leglassabb tűzön és a felszínre úszó habot 10-15 percenként vagy ahogy szükségesnek látjuk a legvékonyabban leszedjük.Célszerű az edény alá távtartót és fémlemezt is rakni az egyenletesebb hőeloszlás végett.
  • A hab eltávolítása fontos művelet, mivel a hab nagyon jó hőszigetelő, így ha nem távolítjuk el, a vajunk illetve ghínk könnyen túlhevülhet, megéghet.
  • Amikor teljesen áttetsző aranyszínűvé válik a vaj és már több hab sem képződik, kész van. Ekkor vegyük le a tűzről és hűtsük ki, majd amikor még folyékony, de már nem túl forró, töltsük ki forró vízzel vagy sütőben csírátlanított, száraz befőttesüvegekbe. A kitöltés során gézzel még le is szűrhetjük az esetleges kisebb úszó habmaradványok eltávolításához.
  • Hűtőben való tárolás nem szükségszerű, de tartsuk hűvös, sötét helyen. Hosszú hónapokig is eláll, ezért érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni. Ahány kg a vaj kb, annyi órát vesz majd igénybe a ghí elkészítése.

Mi a Transzcendentális Meditáció?

A Transzcendentális Meditáció (TM) tudományosan igazolt egyszerű, természetes, stresszoldó, mentális technika. A TM-et bárki könnyedén és rövid idő alatt képes megtanulni, azonban elsajátításához jól képzett tanárra van szükség.