Egészséges és környezetbarát – joghurtkészítés házilag

Egészséges és környezetbarát – joghurtkészítés házilag - Tmeditacio.hu

Belegondoltál már, hogy mennyi szemetet termelünk pl. a műanyag joghurtos poharakkal? Nos itt egy megoldás amivel nem csak ezt a problémát szüntetheted meg, de nem utolsó sorban az egészségedet is támogatni tudod nem is akárhogy.

Bizonyára sokan nincsenek vele tisztában, de amikor az orvos antibiotikum kúrát ír fel valamilyen betegségre, akkor az antibiotikum nem csak az adott problémát okozó baktériumokat öli meg, hanem a gyomorban található bélflórát, baktériumokat is súlyosan károsítja. Ennek következménye, hogy az emésztőerő jelentősen csökken, ezáltal áma képződik, amit az Ajurvédában minden betegség velejárójának tartanak.

A következő kis praktika hatékonyan segíthet azoknak (is), akik ilyen helyzetbe kerülnek.

Joghurtkészítés és lasszi kúra, amely segít visszaállítani a gyomorban a normális bélflórát. A kúra időtartama 5-6 hét, napi rendszeres fogyasztással.

Vegyél 1 liter házi tejet. Nagyon fontos, hogy a tej ne legyen pasztörizált, homogenizált, mert abban az esetben tulajdonképpen majdnem ott vagy, mintha valami nagyipari készítményt vennél.

Fontos megjegyezni:ha veszel 1-2 liter tejet, azt minél előbb fel kell forralni, majd vissza kell hűteni, így tudod hűtőben tárolni (2-4 napig). Ezután bármikor veszel ki belőle, azt mindig újra kell forralni, mert a tejben olyan biológiai folyamatok indulnak el, amelyek emészthetetlenné teszik. 

Forralj fel annyi tejet (1-2 dl), amennyiből lasszit szeretnél csinálni, hűtsd vissza kb.45 fokra, majd tegyél bele pár teáskanállal a joghurtból vagy joghurtkultúrából . Állítsd be a hőmérsékletét 43 fokra, ehhez szükséged lesz egy konyhai hőmérőre! Jól keverd el és öntsd egy termoszba.

Jól zárd le és hagyd állni 6-8 órát. (ha a joghurtod reggelre túl híg lett vagy túl savanyú, esetleg kesernyés, akkor valamit vagy nem jól csináltál vagy a felhasznált alapanyagok nem voltak megfelelőek)

Ha este megcsinálod, reggelre elkészül a joghurt,de lehet kora reggel is készítened, mert akkor ebéd utánra lesz kész és a lasszit elsősorban ebéd után 1 órával ajánlatos inni.

Ne csinálj többet, mint amennyit elfogyasztassz, mert a joghurtban a biológiai folyamatok nem állnak meg és ha állott joghurtot használsz az emészthetetlenné teheti, és/vagy a Pitta dósát is izgathatja. 

A legjobb mindig frissen elkészíteni és fogyasztani.

Lasszi: lehet édesen vagy sósan, de akár natúran is készíteni.

2-3 egység vízhez (emésztőerőtől függően) 1 egység joghurtot kell tenni és jól elkeverni. Lehet gyümölcsöt (turmixolva) is tenni hozzá meg kevés bio nádcukrot, de a legjobb édesítés szempontjából a Sharkara (Ajurvédikus cukor) aminek a kémhatása szinte teljesen semleges, ellentétben a kereskedelemben kapható cukrok nagytöbbségével, amelyek savasítanak.

Nagyon fontos, hogy nagy mennyiséget ne igyunk lassziból, mert hűtő hatása van az emésztésre. Ez különösen igaz télen, illetve hideg időszakokban. Minél sűrűbb a lasszi annál nehezebben emészthető, így akinek kicsit gyengébb az emésztése az hígabban és lehetőleg langyosan fogyassza!

Mi a Transzcendentális Meditáció?

A Transzcendentális Meditáció (TM) tudományosan igazolt egyszerű, természetes, stresszoldó, mentális technika. A TM-et bárki könnyedén és rövid idő alatt képes megtanulni, azonban elsajátításához jól képzett tanárra van szükség.