Amit a koleszterinről tudnod kell

Amit a koleszterinről tudnod kell - TMeditacio.hu

Dr Marianne Teitelbaum

A szó ’koleszterin’ legtöbbször negatív érzéseket kelt bennünk. Az orvosoktól azt tanultuk, hogy a koleszterin szívrohamot és szélütést okozhat, és megnövekedett koleszterinszintünket rendszeres sportolással és megfelelő táplálkozással csökkenthetjük. Amennyiben így sem érjük el a megfelelő  koleszterinszintet, gyógyszeres kezelés alkalmazását javasolják.

 Az amerikai holisztikus orvosok véleménye szerint ezek a gyógyszerek különösen veszélyesek, hiszen mellékhatásaik ártalmasak vesénkre és májunkra. Gyógyszeres kezelés helyett ezek az orvosok halolaj és vörös rizs fogyasztását ajánlják. Összességében nincs olyan módszer, amelyről a szakemberek egyértelműen kijelentenék, hogy ideálisan kézben tartja vagy csökkenti koleszterinszintünket, de mindenképpen érdemes alaposan megvizsgálnunk ezt a kérdést.

Vegyük például a szénhidrátokat. Tudjuk, hogy a két legjellemzőbb szénhidrát, a cukor és a liszt, egyaránt ártalmas egészségünkre nézve. Felmerül viszont a kérdés, hogy mindig minden körülmények között kerülnünk kell-e ezeket a tápanyagokat? Manapság minden szénhidrátot egy kategóriába sorolnak, és sokan túlzottan kerülni kezdtek mindent, ami ebbe a csoportba tartozik. Ez azt jelenti, hogy az ún. jó szénhidrátok, mint például a köles, a zab, az árpa, a hajdina, a rizs és a quinoa is hiányzik táplálkozásukból. Kialakult egy olyan felfogás, amellyel átestünk a ló másik oldalára. 

Ugyanez igaz a koleszterinszinttel kapcsolatban is. Valóban léteznek olyan ételek, amelyek fogyasztása nem javasolt magas koleszterintartalmuk miatt, mint például a vörös húsok, az érlelt sajtok és az olajban sült ételek, viszont a koleszterinbevitel-mentes táplálkozásmód sem igazán jó ötlet. Hogy miért? Hogy mélyebb és gyakorlatiasabb választ kaphassunk a kérdésünkre, az Ajurvéda ősi tanításaihoz kell visszanyúlnunk. 

 Mivel az Ajurvéda egy időtlen tudomány, melyhez nem laboratóriumi eszközökkel végzett kutatás által jutottak el, hanem Rishik (látók) tették illetve teszik elérhetővé és érthetővé az emberiség számára. A modern tanulmányok igazolni látszanak az ősi Ajurvédikus tanítások mindegyikét. Az ősi látók Ajurvédikus felfogása szerint az emberi test számtalan csatornából (srotából) áll, amelyek az olyan anyagok kibocsátásáért és szállításáért felelősek, mint például a az ételek,táp- és mérgező anyagok, vizelet, izzadtság, a vér,. A látók tisztában voltak azzal, ha valamelyik csatorna összeszűkült, elzáródott vagy begyulladt, akkor bármi is próbált távozni az emberi szervezetből ezen a csatornán keresztül, sokkal nehezebben ürült ki. Mint bármi másnak, ezeknek a csatornáknak is folyamatos odafigyelésre van szükségük optimális működésük érdekében, aminek az egyik legfontosabb összetevője a helyes táplálkozás. Ezzel összhangban, a Vaidyák (Ajurvédikus orvosok) azt is tanítják, hogyan ismerjük fel azokat az ételeket, amelyek leszűkítik ezeket a csatornákat, mint például a burgonyafélék családja, a padlizsán, a kaliforniai paprika, a burgonya és a paradicsom. Elzáródást okozhatnak az olyan ételek, mint például az érlelt sajtok, a szója termékek, a babfélék (csicseriborsó, tarkabab, az óriásbab vagy a limabab), a banán (különösen az éretlen), a nehéz húsok, a hideg tejtermékek és a feldolgozott élelmiszerek. A gyulladást előidézhető ételek a savanyú, savas és csípős ételek, mint például az ecet, a hagyma vagy a fokhagyma.

Egy konkrét példát említve, egy klinikán Cinnaminson-ban (New Jersey) 3 olyan beteg hunyt el szívinfarktusban, akik a vegán étrendet követték, nem fogyasztottak állati eredetű termékeket (vaj, sajt, hús vagy tej) viszont rengeteg szóját ettek. Mindhármójuknál, a magas szójabevitel okozta a problémát, ugyanis elzárta csatornáikat. Az artéria is egy ilyen csatorna, és ebben az esetben egyenes összefüggés mutatható ki az artéria elzáródása és a szívroham között. Mindez annak ellenére következett be, hogy a betegek alacsony koleszterinszinttel rendelkeztek és vékonyak voltak. 

Amennyiben olyan koleszterintartalmú ételeket fogyasztunk, amelyek a csatornákon keresztül könnyedén a sejtjeinkbe jutnak, mint például a meleg tej vagy a ghí, az artériák még akkor sem záródnak el ha ezek az ételek viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak koleszterint.

Így elmondhatjuk, hogy nem az a fontos, hogy az élelmiszer tartalmaz-e koleszterint vagy sem, hanem, hogy az adott étel elzárhatja-e a csatornákat vagy sem. A transzzsírok és a hidrogénezett olajok, amelyek csak egy molekulában különböznek a műanyagtól, sem tartalmaznak koleszterint, mégis az artériák súlyos elzáródásához vezethetnek, mivel a szervezetünk nem képes feldolgozni ezeket az anyagokat, vagyis nem képes a csatornákból a sejtekbe felszívódni. 

Amellett, hogy egy bizonyos étel elzárja-e a csatornát avagy sem, figyelembe kell vennünk a saját emésztésünket is, annak állapotát, és biztosítanunk kell, hogy apróbb összetevőkre tudjuk lebontani a bevitt élelmet, amelyek aztán a csatornákon keresztül eljuthatnak a sejtfalakba (ami önmaga is koleszterinből áll!), ezzel táplálva sejtjeinket. Miután az étel bekerül a sejtekbe, azok energiát termelnek. 

 A máj termeli az epét az epehólyagban. Miközben táplálkozunk, az epehólyag az epét alacsony intenzitással adagolja. Az epe két olyan összetevőt tartalmaz, amelyek emulgeálják (szét- illetve eloszlatják) az ételben található zsírokat olyan apró részekké, amelyeket aztán szervezetünk fel tud használni. Sok ember esetében, feltehetőleg az emberek többségében, az epehólyag elkeskenyedik az idő előrehaladtával, üledéket képezve. Ekkor szükséges a lerakódott salakanyagok eltávolítása a folyamatos epeáramlás érdekében. Amennyiben ez nem történik meg, az üledék felgyülemlik az epehólyagban, ami gyomorégést, puffadást és teltségérzetet okozhat. 

A túl magas epetermelés epekő kialakulásához vezethet. Ekkor a betegnek már komoly panaszai lehetnek, és szükségessé válik az epekő eltávolítása. A túl sok az epére vagy magas epetermelésre illetve annak csökkentésére az Ajurvéda különböző gyógyszereket használ, mint pl.:Triphala . Amikor az epe ismét áramlani kezd, az emésztés könnyebb lesz, és a gyomorégés megszűnik. A refluxos betegek nagy részénél tulajdonképpen nem is a túlzott savtermelés, hanem annak lerakódása okozza a problémát. Ebben az esetben bizonyos gyógyszerek (pl.:Prilosec, Nexium) számukra hatástalanok, hiszen a probléma nem a gyomorban, hanem az epehólyagban leledzik. Amikor az orvosok felfedezik a lerakódást az epehólyagban, el akarják távolítani azt, ahelyett, hogy észrevennék, hogy tulajdonképpen csak az epehólyag kitisztítására van szükség. 

 Nézzük tehát, mi történik, ha az epe felhalmozódik, és nem tud tovább áramlani! A koleszterin a vérben marad, mert az epe nem képes kiválasztani a keringésből. Láthatjuk, hogy a gyógyszeres kezelés, a halolaj vagy a vörös rizs fogyasztása önmagában nem megoldás! Ehelyett segítenünk kell a betegnek, hogy a zsírokat könnyebben eméssze meg, hogy ezáltal a koleszterin kikerülhessen az artériákból a sejtekbe, hogy azok aztán felhasználhassák az igenis szükséges koleszterint. Miért ?

Miért fontos a koleszterin? Először is az agy és az idegsejtek mind koleszterinből állnak. Ezért is tartották az ősi orvosok úgy, hogy a ghí (tisztított vaj; tradicionális Ajurvédikus zsiradék) fogyasztása hatékony az agy számára. A ghí a legkönnyebben emészthető, mert olyan létfontosságú zsírsavakat tartalmaz, amelyek nem emelik a koleszterinszintünket és nem hizlalnak. A mellékvese és azok hormonjai is koleszterinből épülnek fel, csakúgy, mint a nemi hormonok. Ezért is tartották az ősi orvosok, hogy a ghít fogyasztó nők termékenyek lesznek. Kutatások bebizonyították, hogy azok a nők, akik zsírosabb tejet fogyasztanak, könnyebben esnek teherbe, mint azok, akik a zsírszegény tejet választották. Az Ajurvédikus terápiák során számos nőnek sikerült teherbe esni azáltal, hogy a magasabb zsírtartalmú tejet és a ghí fogyasztását beépítették az étkezésükbe. 

Ha már a magasabb zsírtartalmú tejekről van szó, meg kell említenünk, hogy egyre gyakoribb a csontritkulás előfordulása amióta 2% alatti tejeket fogyasztunk. A tejben lévő zsír szállítja a koleszterint a csontokba, és ha ezeket a zsírokat eltávolítjuk, akkor a kalcium a csatornákban marad nem táplálva a csontokat. Ne feledjük el azonban mindig felforralni a tejet, és fogyasszuk melegen, hogy a zsírok könnyebben emészthetőek legyenek. 

A koleszterin a véráramon keresztül a bőrödig is eljut és amikor a napsugarak elérik a bőrödet, ez a koleszterin alakul át D vitaminná. A D vitamin szájon át történő bevitele azonban káros lehet a májra. 

Láthatjuk, hogy a koleszterin milyen fontos a testünk és az elménk számára egyaránt. Testünknek mintegy 1000 mg koleszterinre van szüksége naponta. Ezt a mennyiséget nem tudjuk csupán táplálkozás által a szervezetünkbe juttatni (csak körülbelül 200 mg-ot), így a hiányzó mennyiséget a májnak kell megtermelnie. 

Sok esetben sikerrel gyógyítják a szklerózis multiplexben szenvedő betegeket azáltal, hogy sikerült azonosítani, miként alakul ki az emberekben ez a betegség. Egy esetben a beteg tünetei egy szigorúan alacsony-zsírtartalmú diéta és kardiovaszkuláris edzések elvégzése után jelentkezett. Amikor elmagyarázták neki , hogyan építse be a jó zsírokat táplálkozásába, örömmel látta, hogy nem gyarapodik a súlya és a teste felhasználja és beépíti ezeket a jó zsírokat, a betegsége pedig teljesen megszűnik. Köszönjük az ősi védikus látóknak (risik), amiért ránk hagyták az Ajurvéda módszerét, megszabadítva ezzel világunkat számos szenvedéstől. 

Mi a Transzcendentális Meditáció?

A Transzcendentális Meditáció (TM) tudományosan igazolt egyszerű, természetes, stresszoldó, mentális technika. A TM-et bárki könnyedén és rövid idő alatt képes megtanulni, azonban elsajátításához jól képzett tanárra van szükség.