A pánikbetegség ajurvédikus megközelítése

A pánikbetegség ajurvédikus megközelítése - TMeditacio.hu

Napjainkban egyre gyakoribb az egészségtelen életmód egyik következménye, a pánikbetegség. Talán érdemes pár szót szólni arról, mit mond a dologról az Ajurvéda.

Mint oly sok, a nyugati orvostudomány számára “ismeretlen” eredetű betegség esetében, a pánikbetegségnél is igaz, hogy táplálkozásbeli problémákra vezethető vissza a betegség kialakulása. Érdekes módon a betegség forrása az epehólyag, illetve az abban pangó epe-folyadék. Az epe pangása több okból alakulhat ki. Az egyik fő ok az epekő, amely elzáródást okozhat az epevezetékben vagy nehezítheti az epe ürülését a gyomorba. A másik ok lehet a rendszertelen étkezés vagy gyakori koplalás, ami azt eredményezi, hogy az az epe, amely legfőképpen a dél körüli Pitta időszakban halmozódik fel (délelőtt 10 és délután 2 között), az étkezés híján nem kerül be a gyomorba. A máj által termelt, majd az epehólyagban felhalmozódott, pangó epe aztán lassan visszaszívódik a vérbe. Mivel az epe-folyadék elsősorban a zsírok emésztését segíti elő, a vérbe visszaszívódó epe a test zsírszöveteit támadja meg. (Sokan ilyenkor elégedetten nyugtázzák, hogy a koplalásnak hála fogyni kezdenek.) Viszont az epe legkönnyebben azokat a zsírokat bontja el, amelyek az idegrostok közötti szigetelést biztosítják. Emiatt, ha az epe pangása hosszú ideig fennáll, az idegrostok érzékenysége nagyon megnőhet. Olyasféle helyzet alakulhat ki, mint amikor a villamos vezetékeket megfosztjuk a szigeteléstől – rövidzárlat alakul ki. Vagyis a hosszú ideig pangó epe az idegrostok – szerencsére nem maradandó – károsodását okozza. Ez a betegnél megmagyarázhatatlan okokból kialakuló túlérzékenységben, pánikrohamokban nyilvánul meg.

A nyugati orvostudomány – az okok ismerete híján – nem tud megfelelő kezelést adni a betegségre. Nyugtatókat, pszichiátriai kezelést, esetleg vitaminkúrát javasolnak. A megoldás valójában az epeműködés helyreállítása, a rendszeres étkezés, sok ghível készült zöldséges levesek, esetleg epehígító és epevezeték tágító, kőhajtó gyógynövények fogyasztása. Mivel a tudományos kutatások bizonyítják a Transzcendentális Meditáció jótékony hatását a különböző mint pl.az emésztéssel kapcsolatos problémákra, így a pánikbetegségnél is érdemes bevezetni a TM rendszeres gyakorlását.

Díjmentes TM ismertető előadásra itt regisztrálhatszt:https://tmeditacio.hu/ismerteto-eloadasok

Mi a Transzcendentális Meditáció?

A Transzcendentális Meditáció (TM) tudományosan igazolt egyszerű, természetes, stresszoldó, mentális technika. A TM-et bárki könnyedén és rövid idő alatt képes megtanulni, azonban elsajátításához jól képzett tanárra van szükség.