Amit emésztési probléma esetén mindenképp tudnod kell!

Amit emésztési probléma esetén mindenképp tudnod kell! - TMeditacio.hu

Amikor emésztésről beszélünk, a legtöbb embernek a hagyományos anyagi jellegű emésztés jut az eszébe pedig vele párhuzamosan létezik egy másik, a mentális jellegű emésztés. Hogy könnyebben megértsük a másodikat, elsőként az anyagi jellegű emésztést vegyük górcső alá.

Ideális esetben az elfogyasztott ételeket emésztőrendszerünk maradéktalanul feldolgozza így az biztosítja számunkra az energiát és támogatottságot egy egészséges, boldog élethez. Viszont, ha az emésztésben problémák merülnek fel, akkor a szervezet jelzései rövid időn belül megjelennek. Ezekből a jelekből az egyik legkonkrétabb és bárki számára igen könnyen felismerhető, a nyelven található fehér lepedék, amit az ajurvéda ámának hív és amit szinte minden betegség velejárójaként tart számon. Sajnos a mai táplálkozástudományok szinte csak és kizárólag arra fókuszálnak, hogy mit eszünk pedig a téma sokkal árnyaltabb ennél. Az ajurvéda a mit eszünk  mellett a mikor, mit mivel, hogyan és ami talán a legtöbbször elkövetett hiba, hogy mennyit eszünk vagy együnk részleteit is figyelembe veszi. Mivel az emésztésnek van egy kapacitása amely egyénenként eltérő így nincsenek sémák amelyet mindenkire alkalmazni lehetne, de egy biztos, optimális esetben mindenki spontán érzi, hogy számára mennyi az elég és azt is hogy mennyi a sok. A rossz hír az, hogyha valaki a legtisztább ételeket eszi is abszolút összhangban az ajurvéda javaslataival, de túl sokat, akkor elkerülhetetlenné válik, hogy méreganyagok jöjjenek létre mivel az elfogyasztott étel már több, mint amivel az emésztés meg tud birkózni és ha emésztetlen étel marad akkor az erjedni kezd, amely magával hozza az előbb említett áma létrejöttét. Amennyiben az áma hosszú időn keresztül képződik, egy idő után a test különböző pontjain felhalmozódik és előbb-utóbb problémákat, betegségeket okoz.

Hiba lenne azt gondolni, hogy a folyamat másképp néz ki a mentális “emésztés” esetében.

Rohanó világunkban nap, mint óriási mennyiségű információhoz jutunk az érzékszerveink általi tapasztalatainkon keresztül. Normális esetben ezeket a beérkező ingereket, de nyugodtan hívhatjuk őket stresszeknek is, az alvás és álmodás során feldolgozzuk vagy ha úgy tetszik megemésztjük. Sajnos az életben megfigyelhető tendenciák azt mutatják, hogy pihenésünk mennyisége és minősége sincs egyensúlyban az aktivitásunk során felhalmozott stresszek mennyiségével, vagyis egyszerűen több érkezik, mint amit fel tudunk dolgozni és csak ront a helyzeten, hogy a mélyen gyökerező stresszek kioldásához mélyebb pihenésre van szükség, mint amit a mélyalvás és álmodás során nyerünk így a stresszek elkezdenek felhalmozódni amely

különböző pszichoszomatikus problémák és egyéb betegségek kialakulásához vezet. Csendben jegyezném meg és talán egy külön cikket is megérne, hogy csak tovább ront a helyzeten, hogy a legtöbb ember pont a napnak abban az időszakában (Kapha időszak 18.00-22.00) válik aktívvá a képernyők előtt, amikor is a szervezet követve legnagyobb égitestünk lenyugvását, már felkészülne a pihenésre.

A problémát így érdemes több oldalról elkezdeni kezelni, mint az aktivitásunk mennyiségének és időszakának felülvizsgálata, csökkentése, ami tudjuk, hogy egy elég nehezen kivitelezhető dolog, főleg a rajtunk kívül álló tényezők miatt. Viszont ami egy működőképes megoldás és ezt az elmúlt 50 év közel 800 tudományos kutatása mutatja, a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlásának bevezetése a mindennapokba. A Transzcendentális Meditáció a működési elvét tekintve alapvetően eltérő technika minden más technikától. Ennek a gyakorlatnak a során az elme egy erőfeszítésmentes és koncentrációmentes folyamat eredményeként teljesen természetes módon lecsendesedik, transzcendál és egy akár kétszer olyan mély pihenéshez jut, mint a mélyalvás folyamán, melynek során a mélyen gyökerező stresszek elkezdenek kioldódni, pozitív hatást gyakorolva az élet minden területére. Ráadásul ennek a technikának az elsajátítása roppant könnyen és gyorsan történik (4 egymást követő nap, napi 1,5-2 óra) és bárki képes elsajátítani, aki képes gondolatokat gondolni.

Látjuk tehát, hogy van alternatívánk stresszeink kezelésére, bár jelenleg a legtöbb embernél teljesen természetes a higiénia, mint például, hogy naponta többször fogat mos, a mentál higiénia viszont méltánytalanul van elhanyagolva pedig elképesztő potenciál van benne, hogy kreatívabbak, hatékonyabbak, sikeresebbek és boldogabbak legyünk, nem beszélve a társadalomra gyakorolt hatásáról.

A transzcendálás pontos megértéséhez kérlek kattints ide!

Díjmentes személyes vagy online előadásra való jelentkezéshez pedig ide!

Mi a Transzcendentális Meditáció?

A Transzcendentális Meditáció (TM) tudományosan igazolt egyszerű, természetes, stresszoldó, mentális technika. A TM-et bárki könnyedén és rövid idő alatt képes megtanulni, azonban elsajátításához jól képzett tanárra van szükség.