5 érv a meditáció mellet várandós anyukáknak

5 érv a meditáció mellet várandós anyukáknak - TMeditacio.hu

 Ahogy a magzat növekszik az anyaméhben úgy nő az anya felelőssége is születendő gyermekével szemben. Az alábbiakban megtudhatod, hogyan segíthet a meditáció a kismamának és a születendő babáknak egyaránt. 

Csökkenti a stresszt

Kutatások szerint a terhesség ideje alatti stressz növelheti a vetélés és a koraszülés előfordulásának esélyét, és akár hosszabb szülési folyamatot is eredményezhet. Ha a várandós anyuka folytonos stresszhatás alatt áll, a baba nagyobb valószínűséggel érkezik kisebb testsúllyal a világra és gyakran problémák merülhetnek fel értelmi és érzelmi fejlődésében egyaránt. 

Kutatások kimutatták, hogy a stressz által okozott magas koleszterinszint a terhesség első szakaszában 20%-al alacsonyabb testtömeg növekedést eredményez a magzatoknál, mint az alacsonyabb koleszterinszinttel rendelkező anyukák esetében.

A vizsgálatok többszörösen igazolták, hogy a TM meditációs technika hatékonyan csökkenti a stresszt. A napi kétszer 20 perces meditáció jótékony hatása kismamáknál megkétszereződik. 

Segítség a pihentető alváshoz

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a nem kielégítő alvás koraszüléshez, szülés előtti depresszióhoz, a terhesség folyamán kialakuló cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, természetellenesen hosszú vajúdáshoz, császármetszéshez vagy a baba fejlődésének problémáihoz vezethet. 

Kimutatták, hogy a Transzcendentális Meditáció segít az álmatlanság leküzdésében, csökkentve a stresszt, megfelelő pihenést nyújtva babának és mamának egyaránt. 

A Transzcendentális Meditáció jótékonyan hat a kismamára és a magzatra is

Elkerülhető magas vérnyomás

A terhesség alatti magas vérnyomás nem túlságosan bíztató jel, hiszen így kevesebb vér jut a placentába, ezáltal kevesebb oxigénhez és táplálékhoz juttatva a magzatot. A hipertónia korai lepényleválást is okozhat, ami mind a magzat, mind pedig az anya számára életveszélyes lehet. A terhességi magas vérnyomás növelheti a magzat számára veszélyes koraszülés esélyét is.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése terhesség alatt nem veszélytelen az anyaméhben fejlődő magzatra nézve, de a Transzcendentális Meditációnak köszönhetően mellékhatás nélkül, garantáltan csökkenthető a magas vérnyomás. 

Hozzátesszük, minden eset egyedülálló, és megfelelő orvosi felügyeletet és ellátást igényel, ám ez a stresszoldó technika pozitívan járulhat hozzá a hipertónia kezeléséhez. 

A koleszterinszint normalizálódása

A magas koleszterin jelentősen csökkentheti a fogantatásra való képességet és még a sikeres fogantatást követően is komplikációkhoz vezethet, fokozva a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét. Továbbá a magas koleszterinszint növelheti a koraszülés kockázatát vagy korához képest túlfejlett magzat születését.

Minden anyának érdemes odafigyelnie az egészséges életmódra és táplálkozásra a terhesség időszakában. Vizsgálatok kimutatták, hogy napi kétszer 20 perc Transzcendentális Meditáció még akkor is csökkenti a magas koleszterinszintet, ha a várandós anyuka nem eszközöl jelentősebb változásokat életvitelében és táplálkozásában.

Enyhítheti a szülési fájdalmakat

A TM technikája csökkentheti az akut fájdalomérzetet is. Bár a kismama érez fájdalmat szülés közben, a fájdalomérzet erőssége jóval enyhébb az agyban. Jóllehet az eddigi kutatások elsősorban laboratóriumban és nem szülés közben történtek, feltehetőleg jóval megkönnyítik a szülés alatti fájdalmak elviselését. 

A Transzcendentális Meditáció gyakorlatához nincs szükség sem speciális pozícióra vagy felszerelésre –mindössze kényelmesen ülve gyakoroljuk, így minden várandós anyuka képes elsajátítani a TM technikáját egy egészséges, boldog várandósság és egy könnyebb szülés reményében. 

Díjmentes TM ismertető előadásra regisztrálhatsz itt:https://tmeditacio.hu/ismerteto-eloadasok

Az eredeti cikk az alábbi linken tekinthető meg: http://tmhome.com/benefits/5-reasons-to-meditate-while-expecting-a-baby/

Mi a Transzcendentális Meditáció?

A Transzcendentális Meditáció (TM) tudományosan igazolt egyszerű, természetes, stresszoldó, mentális technika. A TM-et bárki könnyedén és rövid idő alatt képes megtanulni, azonban elsajátításához jól képzett tanárra van szükség.