Sztapatja Véda, avagy építkezés a természettörvényekkel összhangban

Sztapatja Véda, avagy építkezés a természettörvényekkel összhangban - Tmeditacio.hu

A Maharishi Sztapatja Véda a világ legősibb, legösszetettebb és legteljesebb tervezési és építési rendszere, amely figyelembe veszi a Nap, a Hold, és a bolygók mozgását illetve hatásait valamint az égtájakat és az egyenlítőtől való távolságot is. Otthonok, irodák de egész közösségek lakhelyeinek tervezésére egyaránt alkalmas a Sztapatja Véda, újra összekötve így az egyéni létet a kozmikus léttel, az egyéni intelligenciát a kozmikus intelligenciával, optimálissá téve az egyénre ható közeli és távoli környezeti hatásokat.   

Mivel az egyén kozmikus lény, minden ami az egyéni léttel kapcsolatos, harmóniában kell legyen a kozmikus léttel. A Maharishi Sztapatja Véda megfelelő méreteket, arányokat, irányokat és formákat stb. ad az épületeknek amelyek kozmikus harmóniát biztosítanak a benne élők számára, békében, gazdagságban és egészségben, összhangban a természettörvényekkel. Ezáltal az egyén tudati fejlődése a leggyorsabb szintet éri el. 

Az irányok illetve tájolások a legfontosabb tényezői a Védikus építészetnek.

A különböző irányok(égtájak) különbözőképpen hatnak a házban élőkre és itt különösen a bejárat irányának van nagy jelentősége. Ezek az élet minden területére kihatással

vannak -illetve lehetnek- az egészségtől az anyagi gyarapodásig ,de adott esetben még akár a gyermekáldásig is.

Különböző, a ház környezetében lévő tényezők pozitívan vagy akár negatívan is befolyásolhatják egy adott épület hatásait, legyen az kedvező vagy kedvezőtlen.

Például, ha a házunk keleti bejárattal rendelkezik,(amely kedvező ) és előtte patak csörgedezik, az roppant kedvező. De ha keleti irányban egy hegy van, ami késlelteti a felkelő nap felbukkanását a horizonton, az kedvezőtlen. Tehát láthatjuk, hogy rengeteg apró szempont figyelembe vételével történik egy Véda háznak a megtervezése és felépítése. Még néhányat megemlítve: a telek dőlésszöge, erdő illetve fák amelyek árnyékot vetnek a házra, szeméttelep, szennyvíztisztító és más egyéb tisztátalan tevékenységgel foglalkozó üzem a ház 2 km-es környezetében stb. 

De nem csak a külső elhelyezések, elhelyezkedések számítanak sokat, hanem a házon belüliek is. A természettörvények legerősebb hatásait a Földön a Nap képviseli és itt nem csak arról van szó, hogy a leginkább életet támogatóbb hatásokat a felkelő nap adja, hanem arról is, hogy a Nap a különböző napszakokban, különböző

minőségű energiákkal gyakorol hatást a ház különböző égtáj szerinti részeire.Így nem mindegy, hogy hol tanulunk és milyen irányba nézünk amikor tanulunk, valamint az sem, hogy hol főzünk és hol alszunk. Mindennek megvan a legelőnyösebb elhelyezése, elhelyezkedése a házon belül is.

Kutatások kimutatták például, hogy a kórházakból a pácienseket átlagban 3-4 nappal korábban engedik haza azokból a kórtermekből amelyek ablakai a keleti irányba néznek, mint amelyek nyugati ablakkal rendelkeznek.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a Védikus házak tervezése és felépítése kb. 20-25%-al növeli meg egy adott ház építési költségeit, valamint azt is, hogy elméletileg akár egy tradicionális magyar parasztházat is meg lehet tervezni és fel lehet építeni védikus elvek szerint. De amit szintén hangsúlyozni kell, hogy nem javasolt már felépített vagy félkész házak átépítése Sztapatja-Véda házra.

Mi a Transzcendentális Meditáció?

A Transzcendentális Meditáció (TM) tudományosan igazolt egyszerű, természetes, stresszoldó, mentális technika. A TM-et bárki könnyedén és rövid idő alatt képes megtanulni, azonban elsajátításához jól képzett tanárra van szükség.

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.