rézpohár és kancsó
Ajurvéda Egészség
3 perc olvasási idő
2020.01.19.

Rézedényben tárolt víz fogyasztása

Bizonyára sokan hallottak róla, hogy régen rézből, ezüstből és a tehetősebbek néha aranyból készült poharakat, kupákat használtak ivásra melyek a hiedelmek szerint jótékony hatással rendelkeztek az egészség megőrzésére illetve a betegségek leküzdésére is. Vajon ez csak valami népi hiedelem volt vagy esetleg tudományos alapja is lehet?

Ebben a kis cikkben (ismét) az Ajurvéda ősi tudományát hívjuk segítségül mely egy egyszerű, könnyen kivitelezhető és hatékony tanácsot ad a rézpohár illetve kancsó használatára az ivóvíztárolásra.


A réz (vörösréz) baktériumölő hatása régóta köztudott és az is, hogy sokkal erősebb, mint pl. a vasé vagy alumíniumé amely inkább kedvezőtlen hatással van a fiziológiára. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a vörösrézpohárban tárolt víz rendszeres napi 2-3 alkalommal való fogyasztásának igen széleskörű pozitív hatása van a testre, mint pl.:


·        megöli a különböző problémákat okozó baktériumokat, különösen az (E.coli and S.aureus-t )

·        támogatja a gyomor és emésztőrendszer ideális működését

·        élénkíti az agyműködést

·        a pajzsmirigy túl- és alulműködésére is kiváló segítség

·        csillapítja, megszünteti az izületi gyulladás ,köszvényt

·        bőrregeneráló hatása van

·        lelassítja az öregedést.

·        jó hatással van a vérszegénységre

·        gyorsítja a sebek gyógyulását

·        a szív és érrendszerre gyakorolt kedvező hatás

·        erős antioxidáns minőségénél fogva a rák hatékony ellenszere is

·        kiöblíti a veséket

·        eltávolítja a lerakódott zsírokat csökkentve ezzel az elhízást

·        nagyon jó frissítő a májnak, lépnek és nyirokrendszernek

 

Hogyan csináljunk rezes vizet illetve annak fogyasztása:

Amikor a víz egy bizonyos ideig érintkezésbe kerül a rézzel feltöltődik a réz gyógyító tulajdonságaival, ezért a vizet este beleöntjük egy réz kancsóba vagy pohárba és állni hagyjuk egy éjszakán át (legalább 8 árán át)

Reggel közvetlenül felkelés után igyunk belőle egy pohárral, de napközben is bármikor fogyasztható!

Fontos, hogy

·        a napi 2-3 pohárnál ne igyunk többet, mert a testnek nincs természetes képessége arra, hogy szabályozza a réz mennyiségét így a túl sok réz problémákhoz vezethet.

·        legalább szobahőmérsékletű vagy annál melegebb legyen amikor fogyasztjuk valamint

·        ne tároljuk vizünket és réz eszközeinket hűtőben.

·        ne igyunk az előző napról megmaradt rezes vizet!

·        tartsuk tisztán réz eszközeinket

 

Hogyan tartsuk tisztán rézpoharunkat illetve egyéb réz eszközeinket!?

A réz természeténél fogva idővel besötétedik, oxidálódik ezért nagyon fontos, hogy legalább havonta egyszer-kétszer vagy amikor indokoltnak látjuk citromlével vagy tamarinddal letisztítsuk. Vigyük fel a megtisztítandó felületre a ’’ tisztítószert’’ és pár percig hagyjuk rajta majd szivaccsal ,esetleg dörzsivel súroljuk le. Kerüljük a kémiai tisztítószerek használatát!

 

Rézpohár és egyéb rézből készült edények beszerzése

·        lehetőleg tiszta rézből készült poharat, kancsót vegyünk mely nem tartalmaz más fémeket

·        ha a vásárolni kívánt edény vagy pohár formája túl bonyolult, akkor nagy valószínűséggel ötvözetről van szó mivel a tiszta réz lágysága miatt nehezen formázható olyan alakúra amely túl bonyolult.

·        ha a kancsó vagy más nagyobb edény túl drága, akkor válasszunk inkább sima (vörösréz)poharat)

 

 

Eredeti cikk:

https://www.msn.com/en-in/news/other/10-benefits-of-drinking-water-from-a-copper-vessel/ar-AA2brHe

 

 

Megosztás Facebookon

Mi a Transzcendentális Meditáció?

A Transzcendentális Meditáció (TM) tudományosan igazolt egyszerű, természetes, stresszoldó, mentális technika. A TM-et bárki könnyedén és rövid idő alatt képes megtanulni, azonban elsajátításához jól képzett tanárra van szükség.

Szélesítse tudását hírleveleinkkel!

Érdekességek, újdonságok és gyakori témák a Transzcendentális Meditációval kapcsolatban, kiegészítve olyan írásokkal, amik segítik az élet különböző területén nagyobb hatékonyságot elérni.